Как да получа Разрешение за строеж без Уличен Водопровод?

За да получите разрешение за строеж (РС) за дадена сградата е необходимо да имате различни проектни части, които се внасят в общината за одобрение, след което се издава РС.

Тези проектни части са различни (Архитектура, Конструкция, ВиК и др.) и обикновенно архитекта на обекта ще Ви даде по-подробна информация.

Ще обърнем внимание на проблема възникващ по част ВиК, когато нямате уличен водопровод пред лицето на имота!

Когато такъв водопровод не съществува, или има но същия е с неизяснен статут, обикновенно Възложителя не може да сключи Предварителен Договор с ВиК дружеството и така имота остава официално без вода (т.е. не е водоснабдетн) и общината не може да одобри проекта по част ВиК, което води до НЕ издаване на РС.

 

Какво трябва да се направи? Необходимо е да се изгради уличен водопровод!

Но за да получите Разрешение за Строеж на вашата сграда, може да не изграждате веднага уличния водопровод. Можете да подготвите необходимите документи (описани по-долу) и да получите РС за сградата и докато строите сградата, да задействате процедурата по изграждане на уличния водопровод.

 

За издаване на РС за сграда по част ВиК е задължително да имате наличен предварителен договор със „Софийска Вода“ АД.

Ето какви стъпки да предприемете за да получите такъв договор, когато нямате уличен водопровод пред лицето на имота:

1.Получаване на изходни данни за проектиране от „Софийска вода” АД

2.Вземане на указателно писмо от „НАГ” (СО НАПРАВЛЕНИЕ “АРХИТЕКТУРА И ГРАДОУСТРОЙСТВО”) към Столична община (ул. Сердика N5 A) в което се указва начина за водоснабдяване и отводняване на парцела.

3.Подаване на заявление в местната Община за получаване удостоверение, че регулацията е приложена по трасето на новия бъдещ уличен водопровод.

4.Сключване на договор за поръчка между собственика на имота (наемателя) и Кмета на             гр. София за проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на инженерните мрежи  указани в писмото на НАГ.

5.С всички документи описани по-горе се посещава представителство на „Софийска Вода“ АД прилагат се и се подава молба за сключване на Предварителен Договор. Имайте предвид че е възможно да откажа да се сключи такъв договор, но в повечето случаи се сключва без проблем.

След като вече имате предварителен договор със Софийска Вода, проблема временно е решен. Ще можете да получите Разрешение за Строеж за сградата.

 

ВАЖНО: За да въведете сградата в експлоатация е задължително да изградите този уличен водопровод (за който сте сключили договор за изграждане със Столична Община).

Сградно Водопроводно Отклонение (СВО) за гр. София

  1. За изработването на ВиК проект за Сградно Водопроводно Отклонение (СВО) е необходимо да разполагате с изходни данни за проектиране от Софийска Вода АД. Заявлението може да изтеглите от тук
  2. За изработването на ВиК проект за Сградно Водопроводно Отклонение (СВО) е необходимо задължително геодезическо заснемане на парцела и улицата пред него (от страната на водовземането).
  3. Ако има съществуваща сграда, то следваща стъпка е да се посети обекта за да се проучи къде е най-удачно да влезне водопроводната тръба в обекта, както и да се заснемат съществуващите консуматори на вода. Това е необходимо и за определяне на необходимите водни количества за обекта.
  4. Ако няма съществуваща сграда, а се проектира нова такава, то е необходимо представяне на ВиК проект на сграда за вътрешни ВиК мрежи.Ако няма такъв проект, то той трябва да се изработи.
  5. Следва изработване на ВиК проетк за СВО.
  6. Подаване на заявление и Съгласуване със Софийска Вода – Изискването им е да има проект по част ВиК
  7. Подаване на заявление-СВО за изграждане на СВО и заявление-СКО за СКО. Съгласно изискванията на Софийска Вода е необходимо да разполагане със следното:

Read more

Какво е необходимо за изготвяне на ВиК проект

За изготвянето на проект по част Водоснабдяване и Канализация на сграда е необходимо да предоставите:

  • Изходни данни за проектиране на сградно водопроводно и канализационно отклонение, издадени от местното ВиК дружество.
  • Виза за проектиране, издадена от районната община
  • Геодезическо заснемане на парцела
  • Проект по част Архитектура
  • Проект по част Конструктивна
  • Проектна част Вертикална планировка
  • Проет за отопление и вентилация (в случай че има такава)

Указания при изготвяне на проект за нов уличен водопровод и канал

Изграждането на нов уличен водопровод и канал е дълга процедура. Необходимо е първо да се сдобиете с изходни данни, след което се пристъпва към изработване на проект за уличен водопровод или канал. След изготвяне на проекта той се съгласува и одобрява от различни административни органи, издава се разрешение за строеж (РС). След РС се започва строителство и накря се завършва с въвеждане на обекта в експлоатация.

Необходимите процедурни стъпки за изработването на проект за нови улични ВиК мрежи в град София са:

Read more

Ценообразуване на проектантски услуги по част ВиК

Изчисляването на проектантския хонорар по част Водоснабдяване и Канализация (ВиК) се определя по утвърдени норми.

В държавен вестник брой 27 от 31.03.2017г. е публикувана методика за определяне на себестойността на проектантските услуги по части:

Хидротехническа, Хидромелиоративна, Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите и част Пожарна безопасност

MEDODIKA ZA TSENOOBRAZUVANE